Wanneer heb ik stikstofrechten nodig?

Om te voldoen aan de Wet natuurbescherming (Wnb) moet een bedrijf met een stikstofdepositie op een Natura-2000 gebied, beschikken over een Wnb-vergunning. Verandert er iets in de bedrijfsvoering, bijvoorbeeld een uitbreiding waardoor de stikstofdepositie toeneemt, dan moet je over voldoende stikstofdepositieruimte beschikken om deze activiteiten uit te mogen voeren. Die 'ruimte' kun je kopen door middel van rechten.

In de agrarische sector wordt al jaren met dit principe gewerkt door het kopen en verkopen van ammoniakrechten. Sinds de uitspraak van de Raad van State in mei 2019 rondom de PAS, geldt ook voor (nieuwe) woningbouwprojecten, utiliteitsbouw en bedrijfsactiviteiten in de industriële sector dat deze niet mogen leiden tot een toename van de stikstofdepositie op een Natura-2000 gebied. Bij de aanvraag van een vergunning ten behoeve van een oprichting, een wijziging of uitbreiding, moet daarom worden aangetoond dat de stikstofdepositie op de Natura-2000 gebieden niet toeneemt. Is dit wel het geval, dan moet er extra stikstofdepositieruimte worden aangekocht.

Bedrijfsontwikkeling door ammoniakrechten te kopen

Voor nieuwe activiteiten zoals een oprichting, wijziging of uitbreiding van bedrijfsactiviteiten, het aanleggen van nieuwe wegen maar ook het realiseren van een nieuwe woning(en), moet de stijging in stikstofdepositie (ammoniak, NOx) worden gecompenseerd. Dit wordt doorgaans gedaan door het opkopen van ammoniakrechten wat we ook wel extern salderen noemen. Ammoniakrechten komen vrij wanneer agrarische ondernemers hun bedrijfsactiviteiten geheel of gedeeltelijk beëindigen.

Vraag en aanbod ammoniak en/of stikstofrechten koppelen

Het aantal agrarische ondernemers neemt langzaam af. Het aanbod van ammoniakrechten dat bij deze stoppende of afbouwende agrariërs vrijkomt, kan gekoppeld worden aan de vraag naar stikstofrechten vanuit andere sectoren.

Arvalis is al vele jaren actief als agrarisch adviesbureau en heeft in die jaren  een uitgebreide database opgezet met aanbod in ammoniak-/ stikstofrechten via Stikstofplein. Hierdoor kan de vraag naar stikstofrechten vanuit bijvoorbeeld de industrie of woningbouw, nog sneller verbonden worden aan het aanbod van ammoniakrechten vanuit de agrarische sector.

Wil je uitbreiden en heb je hiervoor stikstofrechten nodig? Op de website van Stikstofplein kun je eenvoudig zoeken naar aanbod in jouw regio. Heb je meer of minder nodig dan in het overzicht wordt aangeboden? Neem ook dan contact met ons op. Het overzicht is namelijk nooit compleet.

Neem direct contact met mij op!

Nard Driessen

Specialist rechten

Ons aanbod bekijken

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Arvalis en blijf op de hoogte van het belangrijkste nieuws uit de agrarische sector.

Neem contact met ons op

Heb je vragen? Stuur ons dan een e-mail bericht:

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×