Hoe werkt dat precies, rechten kopen?

Allereerst berekenen we hoeveel stikstofrechten je nodig hebt om je plannen te realiseren. Een belangrijk gegeven daarin is de afstand tot een Natura-2000 gebied. Aangezien je uitstoot vaak op meerdere Natura-2000 gebieden plaatsvindt, kan het voorkomen dat je van meerdere bedrijven rechten moet kopen. Stikstofplein zoekt de meest gunstige combinatie voor je en regelt al het papierwerk.

Complexe berekeningen

De berekening van de hoeveelheid rechten die je nodig hebt, is een complex proces. Een belangrijk onderdeel van die berekening, is de afstand tot de verschillende Natura-2000 gebieden. Voor de berekening maakt Stikstofplein gebruik van AERIUS Calculator.

De afstand tot een Natura-2000 gebied is belangrijk voor jou en voor de ondernemer waarvan je de rechten wilt kopen. Lig jij met je bedrijf dichtbij een Natura-2000 gebied, dan is je depositie ook groter op dat gebied. Hierdoor heb je meer rechten nodig.

Ligt de ondernemer waarvan je de rechten koopt met zijn bedrijf dichtbij een Natura-2000 gebied, dan komt door de staking of het afbouwen van het bedrijf meer depositieruimte vrij dan bij bedrijven die op een grotere afstand liggen. Beide onderdelen zijn van invloed op het aantal rechten dat jij uiteindelijk nodig hebt voor de realisatie van je plannen.

Papierwerk regelen

Het kopen en verkopen van rechten is aan strenge voorwaarden gebonden die ook nog eens verschillen per provincie. Daarom is het belangrijk om je papierwerk goed te regelen zodat je geen geld misloopt.

Bovendien werkt Stikstofplein met een derdengeldenrekening voor het parkeren van koopsommen tot het moment van levering van de rechten. Hierdoor lopen koper en verkoper geen financieel risico.

Stikstofplein beschikt over de kennis, ervaring en het netwerk om agrariërs die ammoniakrechten willen verkopen, te koppelen aan bedrijven en ontwikkelaars die stikstofrechten nodig hebben.

Neem direct contact met mij op!

Nard Driessen

Specialist rechten

Ons aanbod bekijken

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Arvalis en blijf op de hoogte van het belangrijkste nieuws uit de agrarische sector.

Neem contact met ons op

Heb je vragen? Stuur ons dan een e-mail bericht:

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×